Ont-moeten

"Vanaf nu zullen ze hun hele leven verder 'moeten'..." hoorde ik een moeder eens zeggen toen ik de jongens uit school ging halen.

Deze zin raakte me... en als iets me raakt, me bezig houdt, dan wil ik dat verder onderzoeken...

Ik voel steeds meer een weerstand tegen 'moeten'. Want wie bepaalt er wat moet? Wie bepaalt wat er belangrijk is?
Ik geloof niet meer zo in moeten, ik geloof in keuzes maken. En in verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je maakt. Jij bent de regisseur van jouw leven, niemand hoeft jou te vertellen wat jij moet doen.

En toch zijn er in ons leven een heleboel dingen die wél moeten... omdat er gewoon ook regels zijn waaraan je je moet houden.
Ik hoor mezelf regelmatig tegen mijn kinderen zeggen: "je moet nu eenmaal naar school, want vanaf 5 jaar heb je leerplicht."
En wanneer iets écht moet, ook al heb je er niet zo'n zin in, kun je er het beste maar iets van proberen te maken. Of zorgen dat je er zo snel mogelijk vanaf bent...😉

Ik ben voorstander van ont-moeten. Niet meer zomaar alles doen omdat het 'moet', of zo 'hoort', of omdat iedereen het doet en jij het ook altijd zo hebt gedaan.
Maar durf eens te kijken naar wat jij wilt,  wat er echt nodig is; of dat wat je altijd deed nog steeds is wat je echt wilt doen...

Is het antwoord ja? Prima, dan lekker zo doorgaan!
Is het nee of twijfel je? Dan nodig ik je uit om het eens op een andere manier te doen. En dat hoeft echt niet meteen een hele grote stap te zijn! Met kleine stapjes kom je er ook!

Zou je graag jezelf willen ont-moeten, maar vind je het lastig om de eerste stap te zetten? Ik loop graag een stukje met je mee!💞

Reactie schrijven

Commentaren: 0