Wiebelmannetjes

Je kent ze waarschijnlijk wel, van die wiebelmannetjes of tuimelaars. Ik bedacht me dat ze eigenlijk wel een mooie metafoor zijn voor hoe balans werkt...

Die wiebelmannetjes hebben hun zwaartepunt heel laag liggen, eigenlijk bij hun voeten (als ze die zouden hebben). Hierdoor komen ze na elk duwtje dat ze krijgen weer terug in hun eigen natuurlijke stand. Zelfs als ze helemaal plat geduwd worden, vinden ze na wat heen en weer gewiebel toch weer hun normale positie terug.

Maar wat nou als dat zwaartepunt een stuk hoger zou liggen, in hun hoofd bijvoorbeeld? Dan zouden ze na een flinke zet waarschijnlijk blijven liggen en zonder hulp niet meer recht kunnen komen, of in ieder geval zou het veel langer duren.
Of als het niet in het midden zou liggen, maar meer naar één kant, dan zou hij continu scheef blijven staan...

Eigenlijk is het bij mensen niet veel anders. Wanneer je goed in balans bent, je "zwaartepunt" laag hebt zitten (wordt ook wel gronding of aarding genoemd), kun je veel meer hebben, dan wanneer je continu veel in je hoofd bezig bent, 1001 dingen tegelijk doet en je focus vooral op alles om je heen hebt gericht, of wanneer er 1 gebied veel aandacht vraagt en je dus "scheef" blijft hangen. Krijg je last van je rug van... 😉

Neem regelmatig de tijd om even bij jezelf 'in te checken', ga even zitten en voel waar jij met je aandacht/energie zit. Waarschijnlijk vrij hoog...
Door bewust adem te halen, helemaal naar je buik, en dit even vol te houden, zakt je energie meer naar beneden en voel je jezelf meteen rustiger worden. Met je voeten goed op de grond en je billen op een stoel lukt dat waarschijnlijk nog beter. En als je dan ook nog je ogen een paar minuten dicht kunt doen, voel je je daarna weer als nieuw! 😉

Als je niet zo'n stilzitter bent, kun je ook iets gaan doen waar jij echt blij van wordt:  tekenen, kleuren, wandelen, dansen, maakt niet uit. Als het maar iets is wat je alleen voor jou doet, niet omdat  het moet (ook niet stiekem van jezelf!).
  

Reactie schrijven

Commentaren: 0