Veel 'leuk' is ook veel...

Nog een paar weken en dan is het zomervakantie! 


Deze laatste weken staan vaak bol van 'leuke' dingen: schoolreis en uitstapjes, meesters/juffendag, activiteiten bij sportclubs, wandeldriedaagse, misschien nog een familiedag enz. 


Sommige kinderen genieten daar van, maar voor sommige (hooggevoelige) kinderen is dit snel te veel van het goede...


Want als het anders gaat dan anders, valt vaak ook de structuur, veiligheid en zekerheid weg. En dat is juist waar deze kinderen zo'n behoefte aan hebben. 


Doordat het anders gaat, onbekend of onvoorspelbaar is, ontstaat er spanning en onrust en gaat de alertheid omhoog. Zoals een konijntje dat continu op de uitkijk staat... De voelsprieten staan nog verder uit, er komen dus meer prikkels binnen. 


Wanneer er te weinig rust en tijd is om deze prikkels te verwerken, is er een grote kans op overprikkeling. 


Korte lontjes, vermoeidheid, slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn en zelfs écht ziek zijn is dan het gevolg. Want bij kinderen komt overprikkeling er vaak ook lichamelijk uit! 

(Een van onze kinderen kreeg hier regelmatig koorts door, en gooide letterlijk alles wat teveel was eruit...)


Wat kun je doen om deze weken zo goed mogelijk door te komen? (Ook handig voor jezelf😉)

- doe zoveel mogelijk hetzelfde als altijd, dat is voorspelbaar en geeft rust...

- vertel je kind wat er gaat komen; wat er anders zal gaan, en wat het kan verwachten. Kijk eventueel vast foto's of filmpjes op internet, zodat het zich vast een beeld kan vormen...

- besef je dat leuke prikkels ook prikkels zijn! Dus dat een kind plezier heeft in een activiteit betekent niet dat het emmertje niet gevuld wordt...

- zorg voor genoeg hersteltijd, waarin niks moet en je kind echt kan ontprikkelen. Anders blijft het emmertje vol en kan er steeds minder bij...

- klets gezellig na over wat ze allemaal gezien en gedaan hebben, vraag wat ze het allerleukste vonden. (De meeste kinderen hebben hier nog geen behoefte aan als ze net terugkomen, maar pas als ze naar bed gaan...)

- als je dan toch aan het kletsen bent, en je kind ligt op bed, kun je de voeten of de rug van je kind masseren, dat helpt ontspannen.

- wanneer de kalender heel vol staat: kijk of je dingen kunt schrappen. Stel prioriteiten...


En als het dan toch te veel is geweest, en een huilbui of boze bui even nodig is om te ontladen, weet je waar het vandaan komt. En dat het even nodig is om weer verder te kunnen...


En, heel belangrijk, vergeet zelf ook niet om tussen het volhouden door even uit te rusten! 

💞

Reactie schrijven

Commentaren: 0